Či Mikuláš V. zostane vo väzbe, rozhodne NS SR na neverejnom zasadnutí

23.07.2012 Bratislava

Bratislava 23. júla (TASR) - O tom, či východoslovenský podnikateľ Mikuláš V. zostane naďalej za mrežami vo väzbe, rozhodne Najvyšší súd (NS) SR na svojom neverejnom zasadnutí.

Neverejné zasadnutie je naplánované na stredu 25. júla. TASR informoval dnes tlačový odbor NS SR. "Predmetná vec obvineného M. V. už bola pridelená zákonnému senátu, ktorý rozhodne o sťažnosti prokurátora," uviedla v piatok 20. júla Kancelária predsedu NS SR Štefana Harabina. Vtedy ešte nebol známy termín a ani skutočnosť, či pôjde o verejné alebo neverejné zasadnutie.

Samozvaný kráľ Zemplína Mikuláš V., ktorého polícia viní z miliónových podvodov, by sa mohol dostať z väzby na slobodu. Za mrežami je od vlaňajšej jari, po tom, ako ho 1. marca zadržali a obvinili.

"Sudca pre prípravné konanie prepustil obvineného z väzby," informovala v stredu 18. júla TASR o utorkovom (17.7.) rozhodnutí Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, jeho hovorkyňa Katarína Kudjáková. Mikuláš V. však zatiaľ vo väzbe zostal, prokurátor totiž voči rozhodnutiu podal sťažnosť, o ktorej musí rozhodnúť NS SR.

Mikuláša V. najskôr obvinili z daňových podvodov vo výške 29 miliónov eur, ktorých sa mal dopustiť v posledných rokoch. Jeho firmy údajne medzi sebou fiktívne obchodovali. Neskôr jeho obvinenie rozšírili o daňové podvody za ďalších 11 miliónov eur.
 

Vyberte región